Tutkimuksen alkuvaiheissa on otettava selvää, millaisia lupia tai ennakkoarviointeja tutkimus tarvitsee. Tutkimuksesta viestitään läpi sen elinkaaren, ja suunnitelma viestinnästä on syytä tehdä jo suunnitteluvaiheessa.
Tutkimuksen suunnittelu
Viimeisimmät artikkelit
Tutkimusasetelmasta ja tutkimuksen tavoitteista riippuen eettiseen ennakkoarviointiin on olemassa kaksi eri mahdollisuutta. Mistä tietää, kumpaan oma tutkimus kuuluu?
Sama rehellisyyteen ja huolellisuuteen liittyvä eettinen ajattelu liittyy kaikkeen tutkimuksen tekemiseen, mutta eri tieteenaloilla kohdataan erilaisia tutkimuksen tekemiseen liittyviä tilanteita.
Tutkimusaineistojen pelkkä avoimeksi saattaminen ei ole itseisarvo, vaan se on toteutettava vastuullisesti – eikä vastuullinen tutkimusdatan avaaminen tapahdu vahingossa.
Tieteelliseen tutkimukseen osallistumisen on oltava vapaaehtoista.
Eettisesti hankalia tilanteita voi tulla tutkimuksenteossa vastaan eettisestä ennakkoarvioinnista huolimatta. Tutkijan ammattitaitoon kuuluu valmius reagoida haastaviin tilanteisiin ja niiden esille nostamiin tutkimuseettisiin kysymyksiin.
Tutkimuseettisen neuvottelukunnan laatima, vuonna 2020 päivitetty malli tutkijan ansioluettelosta on hyvän tieteellisen käytännön mukainen.
Eettinen ennakkoarviointi on osa kokonaisvaltaista ja ennakoivaa tutkimusetiikkaa, jonka tavoitteena on ennakoida eettiset ongelmat ja riskit.
Jokaiselle kuuluvien perusoikeuksien jäsentäminen osaksi tieteellistä tutkimustoimintaa on tärkeää.
Ilman dataa moni tieteellinen löytö jäisi löytämättä eikä löydöksiä voi todistaa. Tunnemme tutkimusdatan arvon, mutta kuka sen omistaa?
Euroopan unionin tutkimusta ja innovaatioita rahoittavissa ohjelmissa eettiset asiat nousevat koko ajan tärkeämmäksi.
Metropolia Ammattikorkeakoulussa on kehitetty fasilitoidun julkaisutyöpajan malli helpottamaan tutkimus- ja kehitystyön tekijöitä.
Tietoa ja teknologiaa voi käyttää sekä hyväntahtoisiin että haitallisiin tarkoituksiin. Riskit on tiedostettava jo tutkimuksen suunnittelussa.