Artikkelit kirjoittajalta:
Vastuullinen tiede -toimitus
Suomessa tieteelliset seurat kokoavat yhteen samasta asiasta kiinnostuneita jäseniä eri organisaatioista ja taustoista. Seurauksena julkaistaan, vaikutetaan, tutkitaan ja viestitään.
Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ja Unifin suositus huomioi kaikkien väitöskirjan ohjaus- ja tarkastusprosessiin osallistuvien oikeudet, velvollisuudet ja vastuut tutkimusetiikan kannalta.
Vastuullisen tutkijanarvioinnin kansallinen suositus antaa ohjeita siihen, kuinka tutkijanarviointi suoritetaan alusta loppuun asti vastuullisesti.
Kun tutkittava päättää jättäytyä tutkimuksesta pois, tutkijan täytyy tietää, onko kyseessä osallistumisen keskeyttäminen vai peruuttaminen. Ne vaikuttavat eri tavoin henkilötietojen ja tutkimusaineiston käsittelyyn.
Julkaiseminen on tutkijalle tapa meritoitua, mutta meriitin lisäksi julkaisun tekijyys tuo mukanaan myös vastuun sen sisällöstä.
Tiedejatutkimus.fi on verkkoportaali, joka kokoaa ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Paremmin saatavilla oleva tieto lisää tutkimuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.
Saavutettavien sisältöjen ja palvelujen tuottaminen on kaikkien etu – mutta myös laissa määritetty vaatimus.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan laatimat tiedeviestinnän suositukset korostavat tiedeviestinnän nivomista osaksi ammattitaitoista tutkimusta.
Tutkimuseettisen neuvottelukunnan laatima, vuonna 2020 päivitetty malli tutkijan ansioluettelosta on hyvän tieteellisen käytännön mukainen.
Epäily HTK-loukkauksesta tutkitaan tutkimusorganisaatiossa. Päätökseen tyytymätön osapuoli voi pyytää TENKiltä lausunnon.
Suomessa on paljon asetuksia ja lakeja, jotka voivat vaikuttaa tutkimuksen tekoon.
Tekijyyskiistojen ennaltaehkäisemiseksi TENK suosittelee sopimaan tekijyyden periaatteista hyvissä ajoin.