Tutkijat huomioivat ja kunnioittavat muiden tutkijoiden työtä ja saavutuksia viittaamalla heidän tuotoksiinsa asianmukaisesti ja selkeästi.
Sähköinen tutkimusaineisto, niin itse kerätty kuin muualta valmiina saatu, on tutkimuksen ja opinnäytteiden lähdemateriaalia aivan kuten kirjallisuus ja tilastotkin. Hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti tutkijat huomioivat ja kunnioittavat muiden tutkijoiden työtä ja saavutuksia viittaamalla heidän tuotoksiinsa asianmukaisesti ja selkeästi.
Myös viittaaminen omaan sähköiseen tutkimusaineistoon esimerkiksi ansioluettelossa ja omissa julkaisuissa kannattaa. Se kohentaa tutkijan meritoitumista sekä lisää aineiston löydettävyyttä, toistettavuutta ja näkyvyyttä.
Aineistoon viittaaminen pähkinänkuoressa
On tärkeää viitata sähköiseen tutkimusaineistoon niin kattavasti, että myös muut käyttäjät voivat etsiä samaisen materiaalin käyttöönsä. Aineistoviitteen on sisällettävä ainakin seuraavat osat:
- Tekijä(t):Henkilö tai organisaatio, joka on vastuussa aineiston varsinaisesta ajatuksellisesta sisällöstä. Tekijöitä voi olla useita. Myös tekijän taustaorganisaatio on syytä mainita.
- Julkaisuvuosi: Vuosi, jolloin tutkimusaineisto on julkaistu.
- Nimi: Sähköisen tutkimusaineiston koko nimi ja keruuvuosi.
- Versio: Sähköisen tutkimusaineiston versionumero ja aikaleima.
- Julkaisija/jakelija: Organisaatio, joka pitkäaikaistallentaa, julkaisee ja jakaa aineistoa sopimusten ja käyttöehtojen mukaisesti.
- Sähköinen paikanne tai tunniste: Verkko-osoite tai sähköisen tutkimusaineiston yksilöivä pysyvä tunniste (esim. URN, DOI)
Malleja viittaamiseen
Sähköiseen tutkimusaineistoon on viitattava niin lähdeluettelossa, taulukoissa, kuvioissa kuin tekstin sisälläkin. Oheisia malliviitteitä voi hyödyntää sellaisenaan tai niitä voi muokata oman tieteenalan, julkaisujen ja kustantajien käytäntöjen mukaisiksi.
Aineistoviite lähdeluettelossa
Aineistolla on henkilötekijä tai -tekijät:
Grönlund, Kimmo (Åbo Akademi) & Kestilä-Kekkonen, Elina (Tampereen yliopisto): Eduskuntavaalitutkimus 2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2016-06-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. http://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3067
Aineistolla on henkilö- ja organisaatiotekijöitä:
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura & Koski, Kaarina (Turun yliopisto): Kuolema, menetys ja muisto 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2017-02-08). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. http://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3138
Aineistolla on organisaatiotekijä tai -tekijät:
ISSP Research Group (2016): International Social Survey Programme: Citizenship II - ISSP 2014. GESIS Datenarchiv, Köln. ZA6670 Datenfile Version 2.0.0, doi:10.4232/1.12590
Viittaus tekstissä
Tekstin sisällä sähköiseen tutkimusaineistoon viitataan tekijän nimellä. Jos henkilötekijää ei ole, viitataan tutkimusaineiston nimellä. Viittauksessa mainitaan aineiston keruuvuosi.
"Viimeksi kerätyssä eduskuntavaalitutkimuksessa 35 prosenttia vastaajista kertoi allekirjoittaneensa valtiollisen tason kansalaisaloitteen (Grönlund & Kestilä-Kekkonen, 2015)."
Viittaus kuviossa ja taulukossa
Taulukoiden ja kuvioiden yhteydessä on hyvä mainita ainakin tutkimusaineiston nimi ja mahdollinen arkistonumero tai vastaava tunniste.
Taulukko 1. Sosiaalisessa mediassa ja yleensäkin julkisuudessa esitetään nykyään paljon perättömiä, tieteen tulokset kiistämään pyrkiviä väitteitä (%).
|
% |
1 Täysin samaa mieltä |
28 |
2 Jokseenkin samaa mieltä |
39 |
3 Vaikea sanoa |
27 |
4 Jokseenkin eri mieltä |
5 |
5 Täysin eri mieltä |
1 |
YHTEENSÄ |
100 |
Lähde: Tiedebarometri 2016 (FSD3137)
Hannele Keckman-Koivuniemi on tietopalvelupäällikkö Tietoarkistossa.
Lisätietoja:
Aineistonhallinnan käsikirja [verkkojulkaisu]. Tampere: Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [ylläpitäjä ja tuottaja]. http://www.fsd.uta.fi/aineistonhallinta/. urn:nbn:fi:fsd:V-201504200001
Keckman-Koivuniemi, Hannele & Kleemola, Mari (2006). Opas kvantitatiivisten tutkimusaineistojen jatkokäyttöön. Tampere: Yhteiskuntatieteellinen tietoarkiston julkaisuja 2.
IASSIST (2012). Quick Guide to Data Citation [online]. http://www.icpsr.umich.edu/files/ICPSR/enewsletters/iassist.html [cited 21.2.2017].
Rauber, Andreas & Asmi, Ari & van Uytvanck, Dieter & Pröll, Stefan (2015) [online]. Data Citation of Evolving Data. Recommendations of the Working Group on Data Citation (WGDC). https://www.rd-alliance.org/system/files/RDA-DC-Recommendations_151020.pdf [cited 21.2.2017]
Suomen Standardisoimisliitto SFS (2012). SFS5989. Lähde- ja tekstiviitteitä koskevat ohjeet.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande 4.0 Licens. This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.