Vastuullisen tieteen sivustoperheelle yhteinen lisensointikäytäntö

6.4.2021
""

Vastuullisen tieteen sivustoperheelle on päätetty yhteinen lisensointikäytäntö. Suurin osa sivustoperheen materiaalista on CC BY -lisensoitu.

Avoimuus on tärkeä osa vastuullisen tieteen arvopohjaa. Siksi haluamme osaltamme edistää julkisin varoin tuotettujen tietosisältöjen avointa saatavuutta ja tarjota kaikille mahdollisuuksia hyödyntää ja soveltaa niitä omiin tarkoituksiinsa.

Vastuullisen tieteen sivustoperheen taustatahot – Avoimen tieteen kansallinen koordinaatio, Julkaisufoorumi, Tutkimuseettinen neuvottelukunta ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta – ovat päättäneet lisensoida kaiken tuottamansa materiaalin avoimesti. Lisenssiksi on valittu Creative Commons Nimeä (CC BY), joka on myös Euroopan unionin hallinnon käyttämä standardi. CC BY -lisenssi antaa kaikille oikeuden kopioida, levittää ja muokata materiaaleja, kunhan lähde on mainittu asianmukaisesti ja materiaaliin mahdollisesti tehdyt muokkaukset on merkitty selkeästi.

CC BY -lisensointi koskee kaikkia sivustoperheen pääasiallisten tuottajien (Avoimen tieteen kansallinen koordinaatio, Julkaisufoorumi, Tutkimuseettinen neuvottelukunta, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Vastuullinen tiede -toimitus) sekä näihin affiloituneiden henkilöiden tekemiä materiaaleja, kuten tekstejä, valokuvia ja kaavioita. Näiden lisäksi sivusto sisältää muiden tekemiksi merkittyjä materiaaleja. Näillä muiden tekijöiden materiaaleilla on vain ne käyttöoikeudet, jotka materiaalin tekijä on niille myöntänyt.

Kuva: Thomas Renaud / Unsplash, CC0

Sinua saattaisi kiinnostaa myös