Tutkimuksenarviointia uudistavan CoARA-yhteenliittymän kansalliset osastot tapasivat Brysselissä 17.10.2024. Euroopan komission ja CoARAn sihteeristön järjestämässä työpajassa käsiteltiin toimia, joiden avulla arviointia pyritään uudistamaan.
Työpajoissa keskusteltiin arviointiuudistusten kansallisista toimenpiteistä ja kansallisten osastojen toiminnasta sekä siitä, miten uudistustyöhön saadaan mukaan kaikki arviointeihin osallistuvat tahot, kuten tutkijat.
Työpaja liittyi Euroopan komission lanseeraamaan, eurooppalaisen tutkimuskentän yhtenäisyyttä edistävään aloitteeseen (European Research Area, ERA), jonka yhtenä tavoitteena on tutkimuksenarvioinnin uudistaminen. Työpaja oli jatkoa CoARAn (Coalition for Advancing Research Assessment, englanniksi) järjestämälle kansallisten osastojen tapaamiselle Portossa viime helmikuussa.
Kansalliset osastot tukevat CoARA-sopimuksen toimeenpanoa
CoARAssa toimii yhteensä 16 kansallista osastoa, jotka tukevat jäsenorganisaatioitaan arviointiuudistusten toteuttamisessa. Työpajassa tunnistettiin kansallisten osastojen merkitys muun muassa siinä, että ne tukevat CoARA-sopimuksen (englanniksi, pdf) toimeenpanoa kansallisilla kielillä ja kansalliset erityispiirteet huomioiden.
Työpajassa keskusteltiin myös siitä, miten kansallisten osastojen verkoston yhteistyötä voisi syventää ja uudistustyöhön voisi saada mukaan toimijoita, jotka eivät vielä ole CoARAn jäseniä. Kansalliset osastot nähtiin matalan kynnyksen osallistumisfoorumeina, joissa jaetaan tietoa uudistuksesta sekä sitoutetaan uusia sidosryhmiä toimintaan.
Euroopan maiden välillä on suuria eroja siinä, kuinka laajasti esimerkiksi korkeakoulut ovat liittyneet CoARAn jäseniksi. Suomessa CoARAan liittyneiden korkeakoulujen osuus on suhteellisen suuri.
– Suomalaisista korkeakouluista yli 80 prosenttia on allekirjoittanut CoARA-sopimuksen ja lähes kaikki kuuluvat Suomen kansalliseen osastoon, kertoo TSV:n vastuullisen arvioinnin koordinaattori Mira Söderman.
TSV:n koordinoimaan Suomen kansalliseen osastoon ovat tervetulleita sekä CoARAn suomalaiset jäsenet että CoARAn ulkopuoliset jäsenet, jotka eivät ole allekirjoittaneet sopimusta.
Tutkijoiden innostaminen mukaan arviointiuudistukseen
Työpajassa nostettiin esiin inklusiivisuuden tärkeys tutkimuksenarviointia uudistettaessa. CoARA-sopimuksen voivat allekirjoittaa vain organisaatiot, mutta arviointikulttuurin uudistamiseen tarvitaan myös tutkijayhteisön sitoutumista ja panosta.
– On tärkeää saada erilaisissa organisaatioissa ja uravaiheissa olevat tutkijat mukaan ja tietoisiksi vastuullisen arvioinnin uudistuksesta. Keskustelua arvostuksista ja arviointikäytänteistä, jotka ovat usein tieteenalakohtaisia, olisi mahdollista edistää esimerkiksi tieteellisissä seuroissa, toteaa Julkaisufoorumin pääsihteeri Janne Pölönen.
Työpajassa pohdittiin keinoja lisätä tietoisuutta arviointiuudistusten tavoitteista ja toimeenpanosta erilaisille kohderyhmille esimerkiksi erilaisten maa-, organisaatio- tai tutkijatason ”suurlähettiläiden” avulla. Viestintää arviointiuudistusten etenemisestä pidettiin tärkeänä myös siksi, että voidaan ehkäistä CoARAn tavoitteisiin ja toimintatapoihin kohdistuvia huolia tai väärinkäsityksiä.
Seuraava kansallisten osastojen tapaaminen järjestetään maaliskuussa 2025.
Lisätietoja kansallisen osaston toiminnasta ja siihen liittymisestä antaa Mira Söderman, mira.soderman(at)tsv.fi.
Kuva: Louis Verplancken / Unsplash