Tieteellisten seurain valtuuskunta järjesti 2.4.2024 webinaarin avoimen tutkimustiedon Barcelona-julistuksesta ja OpenAlex-tietokannasta.
Huhtikuun puolessa välissä (16.4.) julkaistavan Barcelona-julistuksen (englanniksi) ytimessä on tutkimustiedon avoimuuden edistäminen ja käytäntöjen muuttaminen. Julistuksen allekirjoittajat sitoutuvat ottamaan johtavan roolin tutkimustiedon avoimuuden ja käytäntöjen parantamiseksi.
Webinaarissa kuultiin professori Ludo Waltmanin (Centre for Science and Technology Studies, Leiden University) alustus Barcelona-julistuksesta ja OpenAlex-tietokannasta. Lisäksi webinaarissa keskusteltiin siitä, mitä Barcelona-julistuksen allekirjoittaminen tarkoittaa suomalaisorganisaatioiden näkökulmasta.
Barcelona-julistusta on valmistellut ryhmä avoimen tutkimustiedon asiantuntijoita, jotka edustavat tutkimusta tekeviä, rahoittavia ja arvioivia organisaatioita. Lisäksi mukana valmistelussa on ollut avoimen tutkimustiedon infrastruktuureja edustavia organisaatioita.
Barcelona-julistus osana avoimen tieteen linjauksia
Barcelona-julistus on linjassa vuonna 2022 julkaistun CoARA-sopimuksen (pdf, englanniksi) kanssa. CoARA-sopimuksen periaatteisiin kuuluu "tutkimuksen arvioinnissa ja vaikutusten määrittämisessä tarvittavien tietojen, infrastruktuurin ja kriteerien riippumattomuuden ja avoimuuden varmistaminen". CoARA-sopimuksen ovat allekirjoittaneet lähes kaikki suomalaiset yliopistot, suuri osa ammattikorkeakouluista sekä Dosenttiliitto, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.
Myös Euroopan unionin kilpailukykyneuvosto (Avoimen tieteen tutkimusta ja täytäntöönpanoa koskeva arviointi (pdf), 2022) kehottaa "jäsenvaltioita, komissiota ja sidosryhmiä edistämään tutkimuksen arvioinnissa ja vaikutusten määrittämisessä tarvittavien tietojen ja kriteerien riippumattomuutta, avoimuutta, toistettavuutta ja läpinäkyvyyttä.” Avoimet infrastruktuurit kuuluvat myös UNESCOn suositukseen (englanniksi) avoimesta tieteestä.
Avoin ja ilmainen tietokanta OpenAlex
OpenAlex (englanniksi) on vuonna 2022 julkaistu ilmainen ja avoin tietokanta julkaisuista, tutkijoista, lehdistä, instituutioista ja käsitteistä sekä niiden välisistä yhteyksistä. Sen taustalla on voittoa tavoittelematon OurResearch. OpenAlex on saanut paljon huomioita, kun Leiden University Rankingistä (englanniksi) julkaistiin tähän tietokantaan perustuva avoin versio. Sorbonnen yliopisto (englanniksi) irtisanoutui Web of Science -tietokannan käytöstä, ja käynnisti yhteistyön OpenAlex-tietokannan kanssa. Lisäksi Ranskan korkeakoulu ja tiedeministeriö (englanniksi) sitoutui monivuotiseen yhteistyöhön, jonka tavoitteena on OpenAlex-tietokannan kehittäminen.
Kuva: Claudia Wolff, Unsplash