Tutkijan sananvapaus

Viimeksi päivitetty 11.3.2024

Piirroskuvassa turkoosilla pohjalla puhekuplassa teksti: Tutkijoiden sananvapauden tueksi.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) toteuttaa 2023–2024 opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella valtakunnallisen sananvapaushankkeen tutkijoiden ja asiantuntijatehtävissä toimivien sananvapauden turvaamiseksi.  

Tutkijat ja asiantuntijat joutuvat usein kohtaamaan erilaisia sananvapauden rajoittamisyrityksiä, asiatonta palautetta sekä pahimmillaan häirintää ja uhkailua. Merkittävin osa häirinnästä tapahtuu sosiaalisessa mediassa; yleensä solvaamisen ja uhkailun muodossa. Tarkoituksena on vaientaa ja estää tutkijaa osallistumasta julkiseen keskusteluun.   

Neuvottelukunta on kartoittanut tutkijoiden sananvapautta häiritsevän palautteen kyselyin jo vuodesta 2015. Viimeisin tutkijoille, asiantuntijoille ja tieteen tukiorganisaatioille suunnattu kyselytutkimus tehtiin marrasjoulukuussa 2023.  

Tutkijoiden sananvapauden tueksi -hankkeen tavoitteena on kehittää kaikille tiedealojen toimijoille yhteinen ohjeistus, joka tarjoaa tietoa sananvapauden toteutumisesta ja siihen kohdistuvista uhista Suomessa. Kansallisen ohjeistuksen tarkoituksena on lisäksi esitellä tehokkaimmiksi havaittuja vasta- ja tukitoimia häirintätapausten käsittelemiseksi. Ohjeistuksen laatimiseksi hanke järjestää keväällä 2024 sarjan valtakunnallisia kuulemistilaisuuksia alan toimijoille. 

TJNK ylläpitää hairitsevapalaute.fi-sivustoa, joka tarjoaa monipuolista tietoa erilaisten häirintätapausten, kuten vihapostin tai häiritsevän palautteen, käsittelemisen tueksi. Ohjeita löytyy sekä asiantuntijoille että organisaatioille. Tärkeintä on huolehtia siitä, ettei kukaan jää häiritsevän palautteen kanssa yksin.   

Hankkeen toteuttaa neuvottelukunnan kanssa asiantuntija dos. Oula Silvennoinen. 

Puh. 044 710 8367 
oula.silvennoinen@tjnk.fi