Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenseurakyselyssä kerättiin tietoa tieteellisten seurojen vastuullisen tieteen toiminnasta.
Tieteelliset seurat ovat voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä. Niiden yleisimpiä tavoitteita ovat tieteellisen toiminnan ja yleisen tieteen ymmärryksen edistäminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Tyypillisiä seurojen toimintamuotoja ovat muun muassa tilaisuuksien järjestäminen ja julkaisutoiminta. Suomessa tieteelliset seurat julkaisevat esimerkiksi pääosan kotimaisista tieteellisistä lehdistä.
Kun huomioidaan tieteellisten seurojen merkittävä kansallinen rooli tieteen edistäjänä ja tieteestä viestijänä, niillä on hyvät edellytykset edistää vastuullista tiedettä Suomessa. Vastuullinen tiede edistää luotettavaa ja yhteisesti hyväksyttyä tapaa tuottaa, julkaista ja arvioida tutkittua tietoa, ja sen tärkeitä osia ovat tieteen avoimuus ja tutkimusetiikka.
Suuri osa aktiivisista tieteellisistä seuroista kuuluu Tieteellisten seurain valtuuskuntaan (TSV), jossa vuonna 2021 oli 291 jäsenseuraa. Marraskuussa 2021 TSV toteutti jäsenseuroilleen kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin seurojen toimintaa vastuullisen tieteen eri osa-alueilla. Kyselyyn vastasi 116 jäsenseuraa. Tämä kirjoitus perustuu TSV:n verkkojulkaisusarjassa julkaistuun raporttiin painottuen avoimen tieteen ja tutkimusetiikan teemoihin.
Avoin toimintakulttuuri ja julkaisut keskeisiä
Tieteelliset seurat osallistuvat Suomessa aktiivisesti avoimen tieteen kehitystyöhön. Lähes 60 prosentilla TSV:n jäsenkyselyyn vastanneista seuroista on avoimesta tieteestä vastaava asiantuntija tai ryhmä (kuvio 1). Monikielisyyttä voidaan pitää yhtenä toimintakulttuurin avoimuuden osana, ja suurin osa seuroista toimii ainakin osittain monikielisesti. Vuonna 2018 tehdyn selvityksen mukaan tieteelliset seurat julkaisevat tutkimusta erityisesti kotimaisilla kielillä, ja sikäli seuroilla on tärkeä rooli monikielisen tiedeviestinnän edistämisessä.
Merkittävä osa kyselyyn vastanneista tieteellisistä seuroista julkaisee vertaisarvioituja julkaisuja avoimesti joko välittömästi (61 prosenttia) tai viiveellä (45 prosenttia). Lähes puolet seuroista on määritellyt julkaisuilleen rinnakkaistallennuspolitiikan, jossa kerrotaan miten ja koska esimerkiksi seuran lehdessä julkaistu artikkeli voidaan tallentaa avoimeen julkaisuarkistoon. Kyselyn perusteella avoimen vertaisarvioinnin hyödyntäminen on kuitenkin edelleen harvinaista. Vuonna 2018 teetetyssä selvityksessä huomattiin myös, että avoin vertaisarviointi herättää tiedeyhteisössä ristiriitaisia näkemyksiä.
Tieteelliset seurat julkaisevat aktiivisesti suurellekin yleisölle suunnattuja julkaisuja, kuten lehtiä ja kirjoja. Julkaisutoiminta on tieteellisille seuroille myös tärkeä tulonlähde, ja avoimeen julkaisemiseen siirtyminen on aiheuttanut osalle seuroista taloudellisia ongelmia. Vaikka Suomessa kotimaisten avointen tieteellisten julkaisujen rahoitusmalli on toistaiseksi ratkaisematta, suuri osa julkaisevista seuroista pystyy tarjoamaan tutkijoille avoimia julkaisumahdollisuuksia.
Tutkimusaineistojen ja oppimisen avoimuus
Kyselyn perusteella tutkimusaineistojen avoimuuteen liittyvät tehtävät ovat toistaiseksi harvinaisia tieteellisissä seuroissa. Vain pieni osa tieteellisistä seuroista kerää tai tallentaa tutkimusaineistoja, joten tutkimusaineistojen avoimuus näyttäytyy suurimmalle osalle seuroista julkaisutoiminnan kautta julkaisun datapolitiikan määrittelynä (kuvio 2). Datapolitiikassa määritellään aineistojen avoimuuteen liittyvät periaatteet, kuten tuleeko aineisto tallentaa avoimesti ennen julkaisemista. Osa seuroista kuitenkin tarjoaa myös tutkimusaineistoja avoimesti käyttöön. Lisäksi noin 10 prosenttia seuroista tarjoaa koulutusta tutkimusaineistojen avaamiseen.
Tieteelliset seurat järjestävät aktiivisesti avoimia koulutustilaisuuksia, mutta oppimateriaaleja ei kovin usein tarjota avoimeen käyttöön. Osa seuroista saa tuloja koulutuksien järjestämisestä, mikä saattaa estää esimerkiksi tilaisuuksien tai oppimateriaalien avoimuutta. Harvat tieteelliset seurat tarjoavat koulutuksia avoimesta oppimisesta.
Seurat tutkimusetiikan edistäjinä
Selvityksen perusteella tutkimusetiikkaan liittyvä toiminta ei useimmiten kuulu tieteellisten seurojen toimintaan tai on vain vähäinen osa sitä (kuvio 3). Tieteellisillä seuroilla on kuitenkin asiantuntemusta erityisesti oman tieteenalansa tai tutkimuskenttänsä tutkimuseettisistä kysymyksistä, ja jotkut seurat tarjoavat alakohtaisia tutkimuseettisiä ohjeita.
Hyvää tieteellistä käytäntöä rikkovat tapaukset ovat toistaiseksi olleet harvinaisia tieteellisten seurojen toiminnassa. Vain viisi seuraa raportoi kyselyssä loukkausepäilyistä. On kuitenkin mahdollista, että loukkausepäilyt lisääntyvät esimerkiksi kansainvälistymisen seurauksena, sillä eri maissa tutkijoilla saattaa olla erilainen käsitys hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Osa seuroista järjestää tutkimusetiikkaan liittyviä keskustelutilaisuuksia.
Seurojen rooli tulevaisuudessa?
Vaikka osa tieteellisistä seuroista toimii aktiivisesti vastuullisen tieteen edistäjinä, kokonaisuudessaan avoimen tieteen ja erityisesti tutkimusetiikan eri osa-alueiden merkitys tieteellisten seurojen toiminnassa on melko vähäinen. Koska tieteellisillä seuroilla on merkittävä kansallinen rooli tieteen edistäjinä ja tieteestä viestijöinä, niillä olisi kuitenkin annettavaa tulevaisuudessa erityisesti edustamansa tieteenalan alakohtaisen avoimen tieteen ja tutkimusetiikan kehittämiseen.
Kyselystä käy ilmi, että tieteelliset seurat toimivat jo nyt aktiivisesti erilaisissa tieteen kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä. Useat seurat kertoivat vastauksissaan olevansa myös halukkaita lisäämään näitä tehtäviä tulevaisuudessa.
Elina Late työskentelee tutkijana Julkaisufoorumissa.
Lue lisää:
Tieteelliset seurat Suomessa 2018: https://doi.org/10.23847/isbn.9789525995183
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande 4.0 Licens. This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.