Pihabongaus on maamme suurin ja tunnetuin kansalaistiedetapahtuma, jossa lajipisteitä tärkeämpää on oman lähiympäristön havainnointi sekä yhteisöllisyys.
Kaupunkirotat-hankkeessa kansalaistieteilijöinä toimivat Helsingin kaupungin alueen koululaiset. Seurasimme Maunulan yhteiskoulun 8abc-luokan rottatutkimusta.
Kenen ääni kuuluu ja kuka uskoo omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa? Syken Maija Faehnle ja Timo Pyhälahti pohtivat kansalaisvaikuttamisen polkuja ja paradokseja.
Onko kansalaistieteellä oikeasti yhteiskunnallista vaikutusta? Vallitseeko päätöksenteossa asiantuntijavalta? Haastattelussa Syken ja Itä-Suomen yliopiston Taru Peltola.
Kansalaistiede tarjoaa uudenlaisia toimintamahdollisuuksia myös kirjastoille. Blogikirjoitus nostaa esiin näkökulmia kirjastojen erilaisista rooleista sekä kirjastojen välisen yhteistyön mahdollisuuksista kansalaistieteen edistämisessä.
Ei kansalaistiedejuttusarjaa ilman kokoelmaa kiinnostavia hanke-esittelyitä. Etsimme ajankohtaisia kansalaistiedehankkeita ja pyysimme hankevastaavia kertomaan lyhyesti hankkeistaan sekä kansalaistieteen valikoitumisesta osaksi projekteja.
Parhaimmillaan kansalaistiede hyödyttää sekä tutkimusta että osallistujia, mutta se ei tapahdu itsekseen ilman huolellista suunnittelua ja mietittyjä tavoitteita.
Jotain uutta, jotain vanhaa… Lintujen vapaaehtoisen havainnoinnin kentällä on uutta infrastruktuuria ja kansalaistiedettä tehdään tänä keväänä hyperautomaation ja mobiiliteknologian voimin.