Neuvottelukunnan järjestäytymiskokouksessa keskusteltiin toiminnan suuntaviivoista alkavalle kaudelle.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut toimikaudelle 2025–2027, on valinnut varapuheenjohtajakseen kehittämispäällikkö Maria Lassila-Merisalon (Hämeen ammattikorkeakoulu). Puheenjohtaja on toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu (Säätiöt ja rahastot ry). Puheenjohtajisto korostaa avoimuutta ja aktiivisuutta toiminnan keskiössä.
”Haluamme tuoda avoimuuden ja aktiivisuuden vahvemmin osaksi neuvottelukunnan toimintaa. Tavoitteemme on rikastaa julkista keskustelua ja lisätä yhteistä ymmärrystä tiedonjulkistamisen merkityksestä yhteiskunnan rakentajana,” Suvikumpu toteaa.
Neuvottelukunta haluaa erityisesti nostaa esiin sisäisiä arvioita ja keskusteluita suomalaisesta tiedonjulkistamisesta.
”Neuvottelukunnan jäsenet edustavat laajaa asiantuntemusta, ja pyrimme hyödyntämään tätä osaamista avaamalla näkemyksiämme yhä enemmän myös yhteiskunnallisessa keskustelussa,” Suvikumpu jatkaa.
Avoimuus periaatteena: niin avointa kuin mahdollista
Neuvottelukunta sitoutuu kehittämään toimintaansa entistä avoimemmaksi ja vastuullisemmaksi. Tämä tarkoittaa muun muassa arviointiprosessien avaamista. Valtionpalkintojen ja apurahojen valmistelu- ja arviointityö pysyy kuitenkin luottamuksellisena. Neuvottelukunta toteuttaa avoimuuden periaatetta: toiminta on niin avointa kuin mahdollista ja niin suljettua kuin välttämätöntä.
Sananvapaus ja vastuullinen tiedonjulkistaminen demokraattisen yhteiskunnan kulmakivinä
Maria Lassila-Merisalo korostaa sananvapauden ja tiedonjulkistamisen merkitystä demokraattisessa yhteiskunnassa.
”Tiedonjulkistaminen, tiedeviestintä ja tietokirjallisuus ovat keskeisiä välineitä demokratian toteuttamisessa. Tiedonsaanti ja tieteen saavutusten hyödyntäminen ovat myös ihmisoikeuskysymyksiä,” Lassila-Merisalo muistuttaa. Hän viittaa YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen, jonka mukaan kaikilla on oikeus osallistua kulttuurielämään ja hyötyä tieteen edistyksestä.
“Tämä on sivistysvaltioiden merkittävä tehtävä, jota neuvottelukunta osaltaan toteuttaa”, kiteyttää Lassila-Merisalo.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta pähkinänkuoressa
Opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelin Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) edistää tutkitun tiedon yhteiskunnallista käyttöä, sanan- ja ilmaisunvapautta sekä kansalaisten luottamusta ja osallisuutta tieteeseen ja tutkimukseen.
TJNK esittää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkintoja ja myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen apurahoja edistääkseen monipuolista ja laadukasta tiedonjulkistamista ja tietokirjallisuutta. Valtionpalkinnot ovat valtion korkein tunnustus esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta. Palkinnot myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö neuvottelukunnan esityksestä. Apurahoilla tuetaan monipuolista, monikanavaista ja uudistuvaa tietokirjoittamista ja tiedonjulkistamista. Vuonna 2025 valtionpalkintoihin on varattu 150 000 euroa ja apurahoihin 440 000 euroa.
Lisäksi neuvottelukunta vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun aloitteilla, kannanotoilla ja lausunnoilla sekä järjestämällä tapahtumia ja kehittämällä tiedonjulkistamisen eettisiä ohjeita.
Lisätietoja:
Maria Lassila-Merisalo
puh. 050 522 9560
maria.lassila-merisalo@hamk.fi
Liisa Suvikumpu
puh. 040 513 9400
etunimi.sukunimi@saatiotrahastot.fi
Reetta Kettunen
Pääsihteeri, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
puh. 040 7335 935
reetta.kettunen@tjnk.fi